Modernizacja pieca kuchennego

Modernizacja pieca kuchennego polegająca na montażu palnika Turbo EKO – WERY to inwestycja, która przynosi wiele korzyści zarówno pod względemosty dostęp do czyszczenia rur Perkinsa oraz szybką i łatwą możliwość eliminacji szczelin przy rurach, co z ekonomicznym, jak i ekologicznym. Dzięki niej można cieszyć się większym komfortem życia oraz dbać o stan naszego środowiska naturalnego. Jeśli więc posiadacie Państwo tradycyjny piec kuchenny i zastanawiacie się nad jego modernizacją, warto rozważyć montaż palnika dymu Turbo EKO – WERY.

 

Palnik dymu Turbo EKO – WERY – co to jest i jak działa?

Palnik dymu Turbo EKO – WERY to innowacyjny produkt, który pozwala na znaczne zwiększenie sprawności energetycznej tradycyjnych pieców kuchennych. Jego głównym zadaniem jest wykorzystanie energii zawartej w spalinach, które normalnie uchodzą przez komin, do dodatkowego ogrzewania pomieszczeń. Dzięki temu uzyskujemy większą ilość ciepła przy mniejszym zużyciu paliwa, co przekłada się na niższe rachunki za ogrzewanie oraz mniejsze obciążenie środowiska.

Przeprowadzamy modernizacje w piecach kaflowych kuchennych, na których można stawiać garnki i gotować. Montujemy w nich nasz palnik dymu Turbo EKO – WERY. Przypominamy jednak, że częścią naszej oferty jest również modernizacja kotłów przemysłowych.

 

Montaż palnika dymu Turbo EKO – WERY – jak przebiega proces modernizacji?

Proces modernizacji pieca kuchennego jest stosunkowo prosty i nie wymaga dużych ingerencji w konstrukcję pieca. Najważniejszym etapem jest odpowiednie zamontowanie palnika wewnątrz komory spalania. Palnik ten powinien być umieszczony na specjalnym wsporniku, który pozwala na utrzymanie odpowiedniej odległości między palnikiem a ściankami komory spalania. Następnie należy podłączyć palnik do systemu odprowadzania spalin, co pozwoli na wykorzystanie energii cieplnej zawartej w dymie do dodatkowego ogrzewania pomieszczeń.

 

Optymalizacja procesu spalania dzięki palnikowi Turbo EKO – WERY

Jednym z kluczowych aspektów wpływających na efektywność energetyczną pieca kuchennego jest optymalizacja procesu spalania. Palnik Turbo EKO – WERY pozwala na kontrolowanie ilości dostarczanego powietrza, co przekłada się na lepsze spalanie paliwa oraz mniejszą emisję szkodliwych substancji do atmosfery. Dzięki temu możemy cieszyć się czystszym powietrzem w naszym otoczeniu oraz większym komfortem użytkowania pieca.

 

kaflowy 0   kaflowy 1   kaflowy 2   kaflowy 3   kaflowy 4   kaflowy 6

Przeprowadzamy modernizacje w piecach kaflowych kuchennych, na których można stawiać garnki i gotować. Montujemy w nich nasz palnik dymu Turbo EKO – WERY.

kaflowy 0 kaflowy 1 kaflowy 2 kaflowy 3 kaflowy 4

Wymiarowanie kotła

Wymiarowanie kotła polega na dokładnym zmierzeniu jego rozmiarów, takich jak wysokość, szerokość czy głębokość komory spalania oraz innych parametrów technicznych. To kluczowy etap modernizacji, ponieważ dzięki niemu możliwe jest dobranie odpowiedniego palnika dymu oraz innych elementów instalacji grzewczej.

Dlaczego wymiarowanie kotła jest ważne?

Pragniemy przy tym podkreślić, że realizujemy zarówno modernizację pieca kuchennego, jak i pieców przemysłowych.

Dokładne wymiarowanie kotła ma bezpośredni wpływ na efektywność energetyczną całej instalacji grzewczej. Dzięki niemu możliwe jest dobranie odpowiedniego palnika dymu oraz innych elementów systemu, takich jak pompy czy zawory. W efekcie cała instalacja działa sprawniej, co przekłada się na niższe zużycie energii oraz mniejsze emisje szkodliwych substancji.

 

wymiarowanie

 

 

 

  1. Przed rozpaleniem kotła należy zamknąć drzwiczki zasypowe oraz klapkę dozującą powietrze, która znajduje się w drzwiczkach zasypowych, wykonując ruch pokrętłem miarkownika, który umiejscowiony jest w górnej części kotła. Należy również zamknąć drzwiczki popielnika .
  2. Otwieramy drzwiczki, które są na wysokości rusztu. Wkładamy drobne drewno (tak, jak na ognisko), aby nie zasłonić szczeliny, która mieści się między rusztami a płytą (zwaną palnikiem). Wkładamy rozpałkę lub kawałek kartonu oraz papier, włączamy wentylator, który znajduje się na czopuchu na duże obroty i podpalamy.
  3. Po krótkim czasie dokładamy kawałki drewna (robiąc tą czynność kilka razy) w zależności od wielkości pieca.
  4. Gdy uzyskamy już dużą ilość żaru, zamykamy drzwiczki rusztowe. Wówczas otwieramy drzwiczki zasypowe i uzupełniamy całą komorę zasypową drewnem, węglem lub innym paliwem stałym.
  5. Zamykamy drzwiczki zasypowe.
  6. Na sterowniku oraz miarkowniku ciągu powietrza zadajemy odpowiednią temperaturę.

Ważna informacja dotycząca paliwa stałego

Do wytworzenie suchej destylacji (pirolizy), która się odbywa w naszym kotle, najlepsze jest paliwo granulacji: groszek lub orzech (jeśli mamy grube gabaryty kostki węgla, konieczne jest ich rozdrobnienie). Pocięte drewno powinno być takiej samej długości, układa się je pionowo bądź w poprzek dopasowując do głębokości kotła. Klocki drewna powinny być przełupane na kilka części, żeby przy ułożeniu nie było widać wolnych przestrzeni. Nie należy układać drewna po skosie (jak na ognisku). Nie należy używać paliw mokrych, ponieważ możemy nie uzyskać w pełni suchej destylacji, która powoduje odgazowywanie paliwa. Może wpłynąć to na zwiększenie ilości zażycia paliw oraz wydobywanie się niewielkiej ilości dymu z komina.

Czyszczenie rusztu

Usuwanie popiołu z rusztu odbywa się poprzez popielnik, wykonując ruchy pogrzebaczem do przodu i do tyłu między rusztami.

Dokładanie paliwa do kotła powinno się odbywać w takim czasie, aby szczelina, która znajduje się między rusztami a płytą była zawsze zasłonięta żarem. Żar na rusztach dopychamy do szczeliny poprzez drzwiczki zasypowe. Nie wpychamy popiołu, który znajduje się na rusztach pod szczelinę, ponieważ zablokuje on drogę wylotu spalin i będzie się dymić na kotłownię.

Kotły

W dobie rosnącej świadomości ekologicznej i dążenia do oszczędności energii coraz więcej osób zwraca uwagę na efektywność energetyczną swoich domów oraz zakładów przemysłowych. Jednym z kluczowych elementów wpływających na zużycie energii są kotły grzewcze, które w ostatnich latach przechodzą prawdziwą rewolucję technologiczną.

Korzyści wynikające z modernizacji kotłów

Instalacja palnika dymu w kotłach domowych i przemysłowych to inwestycja, która przynosi wiele korzyści zarówno dla użytkowników, jak i dla środowiska naturalnego Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii spalania oraz zaawansowanych systemów sterowania efektywność energetyczna kotłów może być znacznie poprawiona, co przekłada się na oszczędności finansowe oraz zmniejszenie emisji szkodliwych substancji do atmosfery.

Dzięki ograniczeniu emisji szkodliwych substancji, takich jak tlenek azotu czy dwutlenek siarki, jakość powietrza w otoczeniu ulega poprawie. Zmniejszenie emisji zanieczyszczeń wpływa również na ograniczenie efektu cieplarnianego oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia smogu, szczególnie w dużych aglomeracjach miejskich.

 

 1b 2a 2b 3a 3b

 

 

 

Firma Eko-Wery Marian Strzelczyk opracowała i opatentowała dwa NOWE KOTŁY CO o mocy liczonej w Mega Watach. Składają się one z dwóch modułów z możliwością produkcji  energii elektryczne. Pierwszy kocioł powietrzny o mocy 1,8 MW, dwu modułowy posiadający cztery czerpnie niezależne zimnego powietrza i trzy wyloty gorącego powietrza.

Drugi kocioł wodny o mocy 1MW posiada długą drogę degradacji spalin oraz rozbudowany wymiennik grzewczy.

Oby dwa kotły po rozłączeniu modułów i wstawieniu wymiennika parowego oraz dołączeniu turbiny i generatora uzyskamy energię elektryczną, a także Energię CO. Dodatkowo parę można wykorzystać do produkcji lodu przemysłowego i spożywczego.

 

Wyniki emisji spalin po przeprowadzeniu modernizacji w kotła przemysłowego w powiecie kwidzyńskim.