Modernizacja pieców piekarniczych:

  • Głównym celem modernizacji pieców piekarniczych jest podniesienie w znacznym stopniu ekonomiczności i łatwiejszej dostępności do ewentualnych remontów. Równie ważnym aspektem wartym podkreślenia jest polepszenia codziennej ich eksploatacji poprzez wyeliminowanie uciążliwego częstego czyszczenia.
  • Po modernizacji ww. pieców paląc paliwem stałym zyskujemy na opale co najmniej 30%,zmniejszamy w dużej ilości szkodliwe związk i,które wytwarzają się podczas procesu spalania oraz eliminujemy dym.
  • Dzięki zamontowaniu przez nas Palnika Dymu na rurach Perkinsa nie osiadają się sadze,które powstają często podczas procesu spalania.

 

Zastosowanie na wylocie spalin z pieca wentylatora wyciągowego z płynną regulacją obrotów i sterowaniem elektronicznym, umożliwia utrzymanie pożądanej żądanej temperatury, a przy okazji eliminujemy uciążliwy i często nieszczelny szyber, który spełniał rolę regulacji do tej pory. W niektórych przypadkach regulacja temperatury następuje poprzez podsuwanie i odsuwanie żaru w palenisku,co jest bardzo uciążliwe i nie zawsze zdaje egzamin.

Przeprowadzona przez nas modernizacja pieca przewiduje usunięcie kilku drzwiczek{ w zależności od modelu pieca)i zastąpienie ich jednymi-większymi,w których będą się znajdować drzwi popielnika,drzwi zasypowe oraz w zależności od ilości rzędów rur Perkinsa-rewizje potrzebne do monitorowania zanieczyszczeń na tych rurach.

Dzięki zastosowaniu dużych drzwi,umożliwiamy bardzo prosty dostep do czyszczenia rur Perkinsa oraz szybką i łatwą możliwość eliminacji szczelin przy rurach, co zapobiegnie przedostawaniu się spalin na wypieki. Każdy następny poważny remont skraca czas i nakład pracy.

Drzwiczki zasypowe (w drzwiach dużych) w każdej chwili sa demontowalne i można zamontować zamiennie przystosowane do palników różnego paliwa tj.gazu,pelletu czy oleju opałowego.

 

Palenisko zostaje przebudowane w taki sposób, by w przypadku modernizacji obmurza, będzie ono w bardzo latwy sposób demontowalne i gotowe do ponownego użycia,czyli eliminujemy ogromne koszta i nakład pracy związane z kuciem skośnego paleniska i usunięcia części stalowych w przyszłości. Uzupełniajac dokumentację o 3 punkty informujemy:

  1. Palniki tj.płyty dopalające połączone są z piecem metodą murarską,dzięki czemu można je wymienić, w przypadku mechanicznego uszkodzenia. Płyty nie ulegają zużywalności.
  2. Temperatura pieca regulowana jest za pomocą sterownika, który współpracuje z czujnikiem temperatury w komorze spalania i regulatorem wyciągowym z płynną regulacją obrotów zamontowanym na całym systemie piecowym,przy wyjściu spalin.
  3. Instrukcja eksploatacji pieca po modernizacji w zasadzie nie zmienia się oprócz regulacji utrzymania temperatury z ręcznego sterowania za pomocą dopływu powietrza przez drzwiczki dolne i szyber na elektroniczny i dostępu, poprzez duże drzwi do czyszczenia pieca i rur Perkinsa, zamiast jak dotychczas poprzez niewygodne i małe oddzielne. Natomiast częstotliwość tego czyszczenia w znacznym stopniu się zmniejszy,a nawet w przypadku rur Perkinsa wyeliminuje całkowicie,gdyż zastosowanie palnika powoduje eliminację dymu,sadzy-pozostawia jedynie nalot w postaci pyłu,który można wyeliminować powietrzem.